Metliški obrtniki so bili na križarjenju

Po dveh letih premora, ko smo morali pripravljene izlete odpovedati zaradi epidemije, smo na OOZ Metlika za svoje aktivne in upokojene obrtnike v začetku oktobra izvedli tradicionalni izlet, ki je bil že 24. po vrsti. Letos smo se prvič odpravili z ladjo na 5 dnevno križarjenje po Dalmaciji v času od 7. do 11. oktobra 2022. Nekoliko skeptični smo se odločili za ta program,  a odziv članov je bil nad vsemi pričakovanji. Prosta mesta smo prvič zapolnili brez ene same dodatne objave ali opomnika.

Kako je potekalo naše križarjenje?

V petek, 7. oktobra, smo se z avtobusom odpeljali do Splita. Vmes smo se dobro okrepčali z malico, ki jo je zbornica pripravila za vse udeležence, kot je to običaj na naših potovanjih. V Splitu smo se vkrcali na ladjo, ki je bila naš drugi dom vseh 5 dni.

Križarjenje se je pričelo z vožnjo vzdolž dalmatinske obale do Makarske.  Po vodenem ogledu mesta smo še sami začutil večerni utrip kraja.

Naslednji dan smo bili na otoku Korčula. Z avtobusom smo se zapeljali do Vele Luke, vmes obiskali oljarno in poskusili olivno olje ter izlet zaključili z degustacijo korčulanskih vin.

Nedelja je bila dan za zelo poseben in zelo oddaljen otok Vis. Dolgo vožnjo smo si skrajšali s turnirjem v pikadu. Sodelovali so vsi potniki na ladji, nekateri so se v tej igri preizkusili prvič. Po kopanju v Viškem zalivu smo se le privezali v luki in se odpravili še na izlet po otoku.

Z avtobusom in odlično lokalno vodnico smo začutili življenje in dušo domačinov na otoku, kjer je bil turizem prepovedan vse do leta 1989. Še posebej nas je očarala Komiža na drugi strani otoka. Za zaključek smo imeli večerjo z viško pogačo ter hobotnico in mesom izpod peke.

Potovanje smo v ponedeljek nadaljevali do Hvara, enega najbolj sončnih otokov na Hrvaškem. Za slabe pol ure vzpona na znamenito trdnjavo Španjola v mestu Hvar smo bili nagrajeni s čudovitim razgledom na staro mestno jedro in bližnje otočke.

Popoldne smo zapluli še do Milne na otoku Braču, kjer smo prijetno toplo morje za ta čas ponovno izkoristili za kopanje. Pred večerom smo se z našim vodnikom Robertom še peš odpravili do novega elegantnega letovišča Gava v zalivu na drugi strani, ki posluje šele štiri leta in se pohvali z visoko kvaliteto storitev. Napovedni 15-minutni sprehod je trajal pol ure v eno stran, tako da smo se res zelo dobro razgibali in večerja v Milni je še kako teknila.

Zadnji dan, v torek, 11. oktobra,  smo se vrnili na začetno postajo v Split. Po izkrcanju je vodnik lepo poskrbel za hrambo naše prtljage, tako da smo lahko še nekaj časa brezskrbno uživali v vrvežu starega mestnega jedra na znameniti Rivi in splitski tržnici. Vodnik Robert nas je popeljal še po Dioklecijanovi palači in čas je bil za odhod.

Na povratku proti domu smo z anketo še strnili vtise. Potovanje je bilo všeč vsem, brez izjeme. Še posebno križarjenje kot tako, ki omogoča sprostitev, veliko druženja in obenem prostega časa. Priznati je treba, da smo imeli resnično srečo tudi z vremenom, saj nas je vseh pet dni razvajalo toplo jesensko sonce. Pohvalili smo še organizacijo potovanja, malico prvi dan, vodnika Roberta Šinkovca, osebje, hrano in namestitev na ladji ter vodene oglede.

Skratka, iz udeležencev so vreli presežniki o križarjenju, o odlični »ekipi« in želja, da tovrstno potovanje še ponovimo. Beseda je tekla tudi o tem, kam bi šli naslednje leto. Predlogov je bilo kar nekaj, a ker je pregovorno jutro pametnejše od večera, bomo o tem še razmislili.

Za zaključek smo bili udeleženci enotnega mnenja, da tovrstna druženja še kako potrebujemo, zato bo zbornica za svoje člane izlet pripravila tudi drugo leto.

Prejšnji prispevek
Pričetek ocenjevanja škode v gospodarstvu po septembrskih poplavah (občini Metlika in Črnomelj)
Naslednji prispevek
Zadovoljni z delavnico za obvladovanje stresa

ARHIV NOVIC

IZBERI LETO / MESEC

KONTAKT

OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA
ZBORNICA METLIKA

Partizanski trg 5
8330 Metlika

040 672 160

+386 7 305 81 42