Ustanova za humanitarno pomoč obrtnikom – 10 let

10 let humanitarne pomoči obrtnikom

Solidarni od vedno

Če kdo, so ravno obrtniki vedno znali stopiti skupaj in si v stiski medsebojno pomagati, ob tem pa jim je vso podporo in pomoč vedno zagotavljala tudi njihova stanovska organizacija. Spomnimo se velikih poplav v devetdesetih, takrat so zbrali milijonsko pomoč, spomnimo se potresov v Posočju, ki so podrli kar precej obrtnih delavnic, številnih požarov, viharjev in toče, ki so prizadeli obrtnike, pa posebej niti ne moremo našteti.

Več o humanitarni ustanovi >>>

Namenite del dohodnine >>>

Nova ustanova

Po spremembi obrtnega zakona leta 2007 ta ni več dovoljeval črpanja sredstev članarine za humanitarne namene. Obrtniki in podjetniki člani OZS so se morali v točki humanitarne pomoči organizirati drugače in so zato ustanovili Ustanovo za humanitarno pomoč obrtnikom, ki je prevzela humanitarni del njihovega delovanja in še naprej uspešno organizira vse vrste pomoči v nesrečah prizadetih stanovskih kolegov.

Od takrat do danes je ustanova pomagala že skoraj 180 članicam in članom, ki so se zaradi nesreč nemočno znašli na kolenih in jim pomagala, da so se lažje pobrali in nadaljevali svojo poslovno pot.

Pomoč ustanove pa ni le finančna, pomembna je tudi pomoč pri organizaciji celovite odprave posledic nesreč, od delovnih akcij do promocije ter ne nazadnje dejstva, da v nesreči nisi sam in da ti ob strani stoji močna stanovska organizacija, na katero lahko vedno računaš.

Več o humanitarni ustanovi >>>

Namenite del dohodnine >>>

Način financiranja

Poleg donacij je ustanova kot humanitarna organizacija uspešno pridobila status organizacije, ki deluje v javnem interesu. S tem je lahko na polju dohodnine, ki jo plačujemo državljani, začela pridobivati tudi njen del, ki ga lahko sami po lastni vesti in željah namenimo tovrstnim organizacijam.

Ker je med člani zelo veliko tistih, ki davke plačujejo ravno po dohodninski lestvici, je ta koncept zbiranja humanitarnih sredstev hitro osvojila, ob solidarnosti in naklonjenosti članov pa je poleg sicer ustaljenih donacij posameznikov namenjeni del dohodnine postal njen ključni vir humanitarnih sredstev.

Ustanova je na ta način v zadnjem desetletju uspela zbrati in med pomoči potrebne razdeliti skoraj 200.000 evrov finančne humanitarne pomoči.

Več o humanitarni ustanovi >>>

Namenite del dohodnine >>>

Namenite del dohodnine!

Pri pozivu, da svoji ustanovi za humanitarno pomoč namenite del dohodnine, gre največja zahvala najprej vsem tistim, ki ste to že storili, vse druge, ki smo vas s tem prispevkom spomnili na to, pa vabimo, da to storite še pred koncem leta.

Obrazec za namenitev dohodnine lahko najdete na spletni strani ustanove, ni pa nujno, da ji namenite vseh 0,5 %, kolikor imamo državljani na voljo za lastno odločitev, namenite ji lahko tudi manj, torej od 0,1 do 0,4 %, preostalo pa namenite še komu drugemu, ki bi ga vseeno radi podprli. Prav je, da še enkrat povemo, da so donacije in delitev namenjenega deleža popolnoma anonimni in da vedno velja zadnja poslana izjava, zato jo lahko popravite kadar koli, ne glede na to, če ste že komu prej namenili celotni delež.

Za donacijo hkrati že v naprej najlepša hvala!

Prejšnji prispevek
Na OOZ Metlika poteka delitev brezplačnih mask
Naslednji prispevek
2. JP Brezplačne zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja