Obrtna pot – spoznali smo še AVTOSERVISERJA

Četrti deficitarni poklic, ki smo ga spoznali v živo v okviru projekta OBRTNA POT, je bil AVTOSERVISER.

V organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Metlika so učenci zadnje triade OŠ Metlika v sredo, 22. decembra 2021, obiskali avtoservisno delavnico v Metliki, ki jo že 27 let vodi mojster avtomehanik Frank Bezek.

Po uvodni predstavitvi so se kar lotili praktičnega dela. Najprej so spoznali diagnostično napravo in računalniške aplikacije, ki pomagajo pri vzdrževanju motornih vozil. Najbolj zanimivo pa je bilo v avtomehanični in vulkanizerski delavnici, kjer so tudi sodelovali. Z dvigalko so dvignili vozilo in si ga ogledali od spodaj, nato pa so vsi preizkusili priviti in odviti vijake na kolesu. Najprej malo s strahom, nato pa so ugotovili, da je vse skupaj zanimivo, če se dela lotiš pravilno. Sledil je še prikaz postopka menjave in centriranja gume. Tudi tu so učenci pogumno sodelovali.

Skupno so ugotovili, da je področje avtomobilizma eno tistih, ki se najhitreje razvija. Temu sledi tudi vzdrževanje, kjer so pogoji za delo vse boljši. Le stalno se je treba učiti in slediti novostim, kar pa ni težko, če te stroka zanima.

Tudi vprašanj za mojstra ni manjkalo, tako da so učenci dano priložnost s pridom izkoristili, nekateri pa so že povedali, da bo poklic avtoserviser verjetno njihova odločitev za srednjo šolo.

Prejšnji prispevek
Tudi iz OŠ Podzemelj so spoznali gostinske poklice
Naslednji prispevek
Dodatni ukrepi – koronavirus od 24. 12. 2021

ARHIV NOVIC

IZBERI LETO / MESEC

KONTAKT

OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA
ZBORNICA METLIKA

Partizanski trg 5
8330 Metlika

040 672 160

+386 7 305 81 42