Gostinci so bili na srečanju v Novi Gorici

15. STROKOVNO SREČANJE GOSTINCEV

V ponedeljek, 13. 11. 2023, so se naši člani Sekcije za gostinstvo in turizem, skupaj s člani OOZ Črnomelj, odpravili na 15. strokovno srečanje gostincev, ki je bilo v Novi Gorici v hotelu Perla. Srečanje je tokrat potekalo v okviru Dnevov slovenskega turizma in GTZ Slovenije in je bilo v znamenju tradicije in inovativnosti.

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik OZS Blaž Cvar in poudaril, da so v zadnjih letih naredili enormni premik na področju kulinarike, da ne smemo pozabiti svojih korenin, svojo kulinarično identiteto, na tradicionalne slovenske gostilne, ki so naša kulinarična identiteta in jo moramo ohraniti.

V sklopu okrogle mize so iskali odgovore, kako je potrebno tradicijo spoštovati, a hkrati jo je potrebno razvijati, da ne bi ostali na neki točki. Poudarjajo, da se odločajo za samooskrbo  zelenjave, ki jo želijo, potrebujejo in hkrati dobijo ideje, katere nove jedi pripraviti.

Dotaknili so se tudi pereče tematike pomanjkanje kadra v gostinstvu. Ne verjamejo, da bi lahko v tradicionalni gostilni stregli roboti ali pa Indijci. V te poklice bi bilo potrebno pritegniti mlade, vendar pa ti po končanem šolanju raje odidejo v tujino, urbano okolje, mesta, kjer imajo imidž.

Menijo, da bi morala imeti slovenska družinska gostilna večji pomen.

Udeleženci so srečanje izkoristili za mreženje in  druženje s pokrovitelji in razstavljavci.

Kotizacije za člane letos ni bilo, saj je v celoti stroške pokrila Sekcija za gostinstvo in turizem.

Prejšnji prispevek
Poslušali smo predavanje o novostih pri kadrovskih evidencah
Naslednji prispevek
OBRTNA POT – učence je navdušil robot Vinko

ARHIV NOVIC

IZBERI LETO / MESEC

KONTAKT

OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA
ZBORNICA METLIKA

Partizanski trg 5
8330 Metlika

040 672 160

+386 7 305 81 42